INSTRUCTIUNI TEHNICE
INSTRUCTIUNI
Ghidul activităţilor publicitare
de personalizare a obiectelor promoţionale
SERIGRAFIE
Inscripţionare pe diferiţi suporţi folosind site şi cerneluri speciale.
Se pot inscripţiona materiale ca: sticla, plasticul, P.V.C. –ul , textilele
Exemple: - pixuri, brichete, scrumiere
(plastic)
- scrumiere, pahare (sticlă)
- tricouri, salopete, şepci (textile)
- autocolant (P.V.C.)
- pungi (plase)
Serigrafia presupune inscripţionarea pe suprafeţe plane şi comenzi în serii mari de minim 100 buc., pentru serii mai mici trebuind să fie suportate costurile sitelor (matriţelor) şi care au un preţ minim de 7 euro/buc.
Pentru suprafeţele curbate procedeul este asemănător dar se foloseşte un dispozitiv special numit TAMPOGRAF, pe cale de consecinţă operaţiunea fiind denumită tampografiere. Sitele (matriţele) sunt mult mai scumpe , drept care comenzile minime sunt de 200 buc., iar pentru comenzi mai mici preţul sitei este de 12 euro.
Se pot inscripţiona în principiu modele grafice şi texte la una sau mai multe culori, dar de exemplu pentru textile sau plase care se poziţionează mai greu pe un cadru fix culorile nu trebuie să se întrepătrundă, întrucât există riscul de a nu se suprapune corect pe tipar.
Pentru fiecare culoare suplimentară se percepe o taxă de 25% din valoarea de bază, după cum acelaşi procent se adaugă şi pentru obiectele inscripţionate la mai multe feţe pentru fiecare faţă suplimentară
Exemplu
- 100 pixuri inscripţionate la o culoare costă 0.008 euro/ buc.
- pentru inscripţionarea la două feţe se adaugă 25% din preţul de bază, deci 0,01 euro pe bucată.
- Acelaşi calcul se face pentru fiecare culoare suplimentară
Exemplu
- 100 pixuri inscripţionate pe două feţe, la două culori se calculează astfel:
0.008 + 25% + 25% = 0,012 euro/ buc. (0,008 x 1,5)
La fel pentru scrumierele cu mai multe laturi.
IMPRIMARE PE TRICORI, ŞEPCI, SALOPETE, GECI, ŞORTURI, ETC.
Se poate face prin 3 (trei) tehnologii:
- – IMPRIMARE SERIGRAFICĂ – vezi serigrafie
- - IMPRIMARE PRIN TEMOTRANSFER pe folie listata sau pe folie decupata
- – listare pe imprimantă pe jet sau laser (coli A4)
- – decupare pe cutter plotter de folii speciale de diferite culori, inclusiv reflectorizante
- Pentru culori închise şi pe cutter plotter preţul e mai mare decât la folia de listare pentru culori deschise foliile costând mult mai mult.
- Aplicarea se face la presa termică.
- Listarea pe jet rămâne imprimată în material, folia de transfer dizolvându-se treptat în apă la spălat, dar difuzează uşor culorile la spălat în material, recomandându-se prima spălare cu apă rece, de preferat la maşina automată
- Folia de laser rămâne pe material şi nu are efecte la spălare.
- Pentru toate categoriile se recomandă călcarea indirectă (pe spate) a materialului pentru a evita lipirea foliilor de fierul de călcat.
- Doar foliile de jet şi laser suportă policromie (fotografie).
BRODERIA COMPUTERIZATĂ
Se aplică fie direct pe material (înainte de croire), fie pe bucăţi de material (ecusoane) care mai apoi se ataşează pe vestimente prin lipire sau coasere.
În cazul şepcilor, broderia se aplică direct pe şapcă, dar aceasta trebuie să aibă de preferat un model special, cu suprafaţa dreaptă, netedă, fără cusături.
Calculul preţului ţine cont de dimensiuni, număr de bucăţi, nr. de puncte de cusătură şi de tipul de aţă folosită, cea metalizată fiind cu 25% mai scumpă decât cea obişnuită.
GRAVURA COMPUTERIZATĂ
Este procedeul prin care se gravează sigle sau texte în material, folosindu-se plăci de ABS cu o suprafaţă specială metalizată sau de diferite culori, plexiglas, etc.
Se foloseşte pentru confecţionarea plăcuţelor de uşă, a plachetelor comemorative, pentru dispozitivele de iluminare în cant (o sursă de lumină la un capăt al plăcii de plexiglas gracată permite iluminarea doar pe suprafaţa gravată, având un efect deosebit) care fac reclamă unor firme. Pe suprafeţe dure (metal, plexiglas, lemn), preţurile se discută ţinând seama de duritatea şi grosimea materialului, adâncimea şi suprafaţa în metrii liniari a gravurii.
DECUPARE DE LITERE VOLUMETRICE
În lemn sau materiale plastice de diferite grosimi şi culori (COMACELL, COMATEX, etc.) se decupează litere sau sigle grafice care apoi se aplică fie pe panouri, fie pe firme.
Preţul se stabileşte funcţie de material(grosime,. duritate, pret), de cantitate şi de lungimea în metrii liniari a decupajului.
CEASURI PERSONALIZATE
Fie pe format rotund sau dreptunghiular, fie pe conturul unei sigle, se realizează computerizat prin decupare mecanică , pe suportul astfel obţinut decorându-se prin colare sau serigrafiere şi fixându-se mecanismul de ceas. Mecanismele sunt fie de calitate, occidentale, la un preţ de 2,5 euro bucata, fie chinezeşti mai modeste, la un preţ de 1 euro bucata. Preţul ceasului se stabileşte în funcţie de numărul de bucăţi, de complexitatea manoperei, şi de felul mecanismului.
GEAM SABLAT
Se matisează (mătuieşte) suprafaţa de sticlă pe modelul dorit, dându-i un aspect deosebit, matisarea putându-se face pe diferite modele, sigle sau texte, ideal pentru decoraţiuni interioare, sau pentru decorarea vitrinelor firmelor.
Preţul mediu este de 30 euro metrul pătrat, dar pentru stabilirea preţului final se ţine seama de model şi de suprafaţă totală. Preţul nu include preţul geamului, nici T.V.A.
BRELOCURI
Brelocurile personalizabile pot fi:
- din metal şi se personalizează fie prin gravare, prin serigrafiere sau prin aplicare de autocolant imprimat si lentila din rasina epoxidica.
- din plastic mat şi care pot fi fie listate şi acoperite cu folie, incastrate la presă ca şi insignele, fie serigrafiabile şi care pot avea diferite fumcţionalităţi (briceag, lanternă, desfăcător, etc.)
- din plastic transparent, şi se personalizează prin printuri decupate şi încastrate prin meacnismul prevăzut de producător, aceste brelocuri putând avea formă rotundă, dreptunghiulară, pătrată, sau chiar forme sugestive ca sticlă, telefon, maşină, casă, etc.
INSIGNE
- acestea pot fi:
- metalice, realizate prin turnare în metal şi la suprafaţă decorate prin gravare sau serigrafiere la una sau mai multe culori, după cum pot fi şi “glazurate” cu răşină epoxidică, dându-li-se un aspect volumetric deosebit
- din ABS, fie argintii şi aurii, gravate şi evidenţiată culoarea de sub folia metalică (de obicei negru), fie altă culoare sau albe şi cu serigrafiate în mai multe culori, iar la suprafaţă se poate de asemenea aplica răşină epoxidică.
Prinderea la aceste modele se face cu pin
- la presă, unde se folosesc materiale din import (componente de plastic şi metal), se printează imaginea şi se încastrează la presă, obţinându-se produsul finit, prinderea făcându-se cu ac de siguranţă, de asemenea incastrat prin presare.
DECUPARE DE AUTOCOLANT LA CUTTER PLOTTER
Se foloseşte autocolant ORACAL sau 3M în general, pretabil la diferite medii, pentru interior sau exterior, pentru maşini, parbrize, firme, vitralii, etc.
Folia autocolantă se află pe un suport de hârtie şi se introduce în cutter plotter, o maşină computerizată care decupează doar autocolantul pe formele dorite (litere, sigle). După decupare, se elimină surplusul, autocolantul nedorit, iar pe suportul de hârtie rămâne doar conţinutul grafic scontat. Acesta se transferă pe o folie specială (folie de transfer) şi se aplică pe suportul final (geam, maşină, firmă, etc.) cu ajutorul unor raclete, prin presare uniformă. Garanţia pentru lucrare e dată de tipul de autocolant şi variază între 2 şi 5 ani.
AGENDE
Pe faţa agendei se poate imprima fie „folio”, termic prin presare, cu o matriţă din zinc, fie serigrafic, adică prin aplicarea de vopsea, fie prin aplicarea de etichetă volumetrică.
Personalizările se fac de obicei pe culorile auriu şi argintiu, în cazul serigrafiei folosind vopsea, sau cu foiţe metalice în cazul imprimării “folio”. Tot folio se poate aplica “timbru sec”, adică ştanţarea fără culoare.
În interiorul agendei se pot personaliza una sau mai multe pagini prin printare şi tăiere la dimensiuni, adăugarea paginilor făcându-se cu ajutorul unei pelicule de aracet.
Pentru agendele tipărite în ţară şi la un număr consistent (câteva sute), paginile de interior pot fi tipărite şi incluse direct de producător, la preţurile lor de listă, în genere la o culoare, policromia presupunând de obicei preţuri mai mari decât cele practicate de noi.
CALENDARE
De birou sau de perete, tipărite în serii mari pe teme de către tipografii şi care pot fi personalizate prin printarea unui autocolant care se aplică pe frontispiciu, pe suprafaţa lăsată special pentru acest scop, sau imprimate serigrafic, la una sau două culori, dacă avem un număr de minim 50 buc.
De buzunar, la dimensiuni standard, pe carton mat sau lucios, sau plastifiate.
Pot fi comandate la o tipografie, dar preţurile rezonabile presupun minim 10.000 de bucăţi, sau pot fi realizate de către noi la preţurile de catalog, negociabile.
BANNERE
Se confecţionează din POLIPLAN colat şi pot fi de interior sau de exterior.
Preţul diferenţiat este dat de costul poliplanului şi al autocolantului, mult mai scumpe în varianta rezistentă la exterior.
De obicei se inscripţionează la una sau două culori, dar se poate inscripţiona şi policromie (imagini) pe printere speciale de mari dimensiuni cu solvent, la preţuri ce se negociază funcţie de mărimea comenzii (metrii pătraţi) şi suprafaţă printată.
FIRME LUMINOASE
Se pot confecţiona:
- fie sub formă de casetă luminoasă, în mai multe variante constructive, din mai multe tipuri de materiale, cu preţuri diferite, negocierea stabilind preţul final. În preţ intră caseta, instalaţia de lumină şi montarea.
- fie sub formă de litere volumetrice, alcătuindu-se casete individuale pentru fiecare literă, pe forma acesteia, iluminate individual, la un preţ mediu de 250 euro / mp, putând de asemenea varia funcţie de materiale, dimensiuni, locul de amplasare, etc.
FIRME SIMPLE
Se realizează din materiale plastice, din lemn sau tablă vopsită ori galvanizată, încadrată într-o structură metalică, pe care se aplică autocolant plotat.
ETICHETE (sticker) volumetrice
Detalii tehnice:
Stickerele volumetrice
sunt autocolante acoperite cu răşină transparentă. Răşina aplicată dă stickerelor o strălucire specială şi un efect de volum. Sunt uşor aplicabile pe orice suprafaţă, şi se pot personaliza chiar şi în policromie. Se pot fabrica în orice dimensiune şi în orice formă.
Avantajele acestui produs:
- Elasticitatea stickerelor - pot fi aplicate pe suprafete curbe
- Rezistenţa - sporită la uzură
- Aderenţa - aderă perfect la suprafaţă. Pot fi aplicate atât pe suprafeţe metalice cât şi pe cele de sticlă, PVC, ABS, lemn, suprafeţe emailate, vopsite etc.
- Transparenţa - transparenţa răşinii folosite are opacitatea 0%. Ca urmare culorile de imprimare rămân neschimbate.
- Oferă un look deosebit - poate fi personalizat cu orice grafică, chiar şi în policromie
- Foarte uşor de aplicat
- Flexibilitate în utilizare - având pe stoc astfel de stickere, oricând o puteţi aplica pe un produs
- Aria de folosire foarte largă
. Începând cu aplicarea brandului pe diferite produse ale unei firme (produse electrocasnice, autoturisme, produse electrice, etc), continuând cu folosirea lor ca şi metoda de personalizare în domeniul publicitar, sau ca şi produs finit. Au un rol bine definit în promovarea imaginii unui produs.
Intr-un cuvânt este un produs de o calitate deosebită, care este o alternativă pentru:
1. Personalizarea suprafeţelor greu imprimabile: suprafeţe metalice lucioase, sticlă, ceramică, etc.
2. Personalizarea agendelor, în special a acelora care au coperta dintr-un material cu striaţii, la care singura metodă de personalizare rămâne timbrul sec sau folio. Are avantajul termenului de execuţie foarte scurt şi a costurilor de producţie scăzute.
3. Gravura. Orice suprafaţă gravabilă, poate fi personalizată şi prin sticker volumetric.